Knižní výzvy – trend mezi čtenáři


Knižní výzvy nebo čtenářské výzvy jsou skvělým způsobem, jak motivovat lidi k pravidelnému čtení a také k tomu, aby rozšiřovali svoje literární obzory. Co to ty knižní výzvy vlastně jsou? Jsou to úkoly, které si čtenář stanoví, a v rámci něj poté plní jednotlivé úkoly ohledně přečtených knih. Nejzákladnější knižní výzva představuje pouhý počet přečtených knih za určité období, třeba za rok. Čtenář si například stanoví, že za rok přečte padesát knih a v průběhu roku se snaží tuto výzvu splnit. Jiné výzvy se zabývají konkrétními úkoly. Nutí vás nejenom tak více číst, ale také se dostat ke knihám, které jste si dlouho chtěli přečíst a nedostali jste se k nim, nebo k vystoupení z vaší komfortní zóny v rámci literárních žánrů.

knihy

Může se jednat třeba o úkoly typu „přečtěte si hororovou knížku“ nebo „přečtěte si knihu, která vyšla poprvé v 19. století.“. Může se jednat ale také o úkoly záludnější, třeba „přečtěte si knihu která má na obálce hudební nástroj“ nebo „přečtěte si knihu, v které hlavní hrdina miluje kávu.“ Pokud se účastníte knižní výzvy, najděte si takovou, kterou budete plnit v rámci knižní komunity. Je to pak o to větší zábava! Můžete se navzájem podporovat, dodávat si chuť ke čtení, sdílet svoje zážitky nebo si doporučovat různé knihy, které budou zapadat do vaší výzvy. 

knihy

Pomocí knižních výzev si můžete také osvojit nové čtenářské návyky, třeba že si každý den přečtete alespoň dvacet stránek. Nejznámější knižní výzvu pořádá web Goodreads. Na začátku roku si na svém profilu vytvoříte výzvu, kdy zadáte počet knih, který chcete za rok přečíst. Každá přidaná kniha do přečtených se vám automaticky přidá i do knižní výzvy. Na konci roku uvidíte její vyhodnocení. Další výzvu pořádá každý rok Databáze knih. Ta nedbá na počet knih, ale na to, aby čtenáři pomocí přečtených knih plnili různá záludná zadání.

0 komentářů: „Knižní výzvy – trend mezi čtenáři“