Proti nezvaným hostům


Jistě to znáte sami. Když vidíte ve městě putovat houf krys, do smíchu vám asi nebude. Jenže s tím asi nic neuděláte. Jedině tak někam zavolat, kde si vás možná vyslechnou, a to bude tak zhruba všechno. Ležíte na dece na zahradě a s úsměvem pozorujete hemžení mravenečků, kteří pilně něco přenášejí a přijdou vám směšní a zábavní. Jenže když je uvidíte doma, tak vám do smíchu nebude. Samozřejmě, že to asi nebudou ti stejní jako venku, ale v tomto případě je to naprosto jedno. Všichni patří do velké rodiny mravencovitých, latinsky Formicidae a je třeba začít s nimi boj. Jenže jak?

mravenci na větvičce

Mravenců je hodně a pár zlikvidovaných nahradí tři páry nové. Udělají si cestičky a po těch se budou neúnavně plahočit a hledat co by kde sezobli nebo odnesli k sobě do úkrytu. Slovo udělají není asi zrovna přesné. Funguje to tak, že mravenec najde kořist a podle slunce se vrací zpátky do úkrytu. Cestu značí údajně feromony a toutéž cestou pak postupují i jiní. Nejčastější taková potvůrka u nás v domácnosti je mravenec faraon (Monomorium pharaonis). Toho se zbavit není skutečně jednoduché. Sami to sice zkusit můžete a budete-li mít opravdu velké štěstí, po dvou či třech týdnech jejich počet snížíte.

mravenci na listu

Většinou se však po nějaké době vrátí zpátky a pokračují ve své otravné činnosti. Zde je třeba razantnějšího zákroku, a to umí jen specializovaná firma, která na to má své lidi a také velmi účinné prostředky. Deratizace mravenců se tak stane záležitostí několika postřiků, výjimečně postačí i jeden. To ovšem záleží na spoustě okolností, které umí posoudit jen odborník, a to je právě člověk, kterého k vám firma pošle. Ten usoudí, co a jak, a bude aplikovat různé látky dle potřeby. Možná přidá lapací krabičky, možná něco dalšího. V každém případě se můžete těšit na opět krásnou a čistou domácnost. Proto volejte firmu ihned a na nic nečekejte.

0 komentářů: „Proti nezvaným hostům“