Soustružení je velmi starý strojírenský obor


Soustruh je jeden z nejstarších typů obráběcích strojů. Těm současným předcházely soustruhy z doby renesance, například Leonardo da Vinci sestrojil první stroj, jehož pohonnou jednotkou bylo setrvačníkové kolo, a v době baroka již existovaly soustruhy, kde se uplatnil pohon lopatkovými koly podobně, jako tomu bylo u vodních mlýnů.

práce na soustruhu

Soustružením tedy můžeme obecně nazvat obrábění napevno upnutého obrobku, který se otáčí podél své osy, a na vytváření jeho podoby se podílí soustružnický nůž.

Soustružnických nožů i-nastroje.cz známe velký počet typů, a pokud si odmyslíme nože pro obrábění dřeva a budeme uvažovat pouze klasickou kovovýrobu, máme tu nože hladicí, uběrací (uběráky), tvarové nože, závitové nebo vrtací nože. Některé nože jsou zhotovené jako celek z nástrojové rychlořezné oceli, jiné mohou mít pouze navařenou řeznou část z tvrdokovu a velmi častým řešením jsou nože s napájenou destičkou ze slinutých karbidů. Existují i soustružnické nože s vyměnitelnou – otočnou břitovou destičkou.

soustružení dřeva

Soustružení je strojírenský obor, jemuž se věnují specialisté – soustružníci, mohli bychom je s trochou nadsázky přirovnat k lékařům, kde také rozlišujeme, zda je někdo internista nebo ortoped či oftalmolog. Soustružník se specializuje pouze na obrábění otočného obrobku, zatímco frézař obsluhuje frézky, kde se naopak otáčí nástroj a obrobek je napevno upnutý. K dalším strojírenským oborům patří nástrojářská činnost a práce na bruskách, protahování a protlačování, zápustkové kování, svařování plamenem, elektrodou či bodové svařování, ohýbání plechu na ohýbačkách, tváření a lisování za tepla i za studena, vstřikování plastů, práce se střižnými postupovými nástroji a některé další činnosti.

Strojírenství je zkrátka velmi obsáhlé a lze jej považovat za jednu z nejnáročnějších technických profesí, které existují.

0 komentářů: „Soustružení je velmi starý strojírenský obor“